De uitstoot van CO2-eq op melkveebedrijven

Ekopart heeft samen met Biohuis en de Natuurweide afgelopen zomer een verzoek aan de Kringloopwijzer gedaan om in de rapportage van de Kringloopwijzer het kengetal CO2-eq per ha op te nemen. Dit verzoek ligt inmiddels bij Zuivel.nl. Tot op heden is van hen nog geen reactie ontvangen.

Achterliggend argument voor dit verzoek is de stellige overtuiging dat er een direct verband bestaat tussen de bedrijfsintensiteit (kg melk per ha) en de uitstoot van CO2-eq. Dit werd door Peter Takens bevestigd, die me een mooie analyse heeft gedeeld.

Terecht stelt ook hij dat de uitstoot van CO2-eq per ha een juiste benadering is. Simpel omdat koolstof nu eenmaal een directe relatie heeft met de bodem en niet met melk. Ook oplossingen om de uitstoot van CO2-eq te beperken moeten worden gezocht in de bodem. Beleid ten behoeve van de ontwikkeling van grondsgebonden bedrijven, waaronder ook de biologische bedrijven, is gebaat bij deze kennis. Het initiatief van de zuivelfabrieken om een ​​toeslag voor CO2 te behouden is heel goed, maar zou daarom gebaseerd moeten worden op het beperken van de uitstoot van CO2-eq.

In onderstaand overzicht van 30 biologische melkveebedrijven ,over de jaren 20219 t/m 2021 is dit verband goed zichtbaar.

Naast een extensievere bedrijfsvoering speelt ook de aanvoer van (kracht) voerders een grote rol. Er kan een directe relatie gelegd met de import van (kracht) voeders en de uitstoot van CO2-eq op melkveebedrijven. Hiermee wordt de produciviteit versterkt, maar wordt immers ook de uitstoot van CO2-eq ouder toegevoegd. In onderstaande grafiek is de krachtvoerverbruik per ha als maatstaf gebruikt Zelfs bij biologische bedrijven zijn verschillen van verschillen. Hieruit blijkt echter hoe meer kg krachtvoer per ha er wordt verstrekt hoe hoger de uitstoot van CO2-eq per ha wordt. Dit wordt ook bevestigd door het aandeel krachtvoer per 100 kg melk in relatie met de uitstoot CO2-eq



Dit zijn belangrijke lessen die geleerd kunnen worden uit het verzamelen van deze gegevens via de Kringloopwijzer. Extensivering en optimaal benutten van eigen ruwvoer zijn belangrijke sleutels.



 

Previous
Previous

Perspectief Biologische Melkveehouderij- Financiële Resultaten (2019-2021)

Next
Next

Milieu-resultaten Bio-melkveehouderij