Open Brief aan Staatssecretaris van Dam:

Henk rijdt te snel !

 

“Henk rijdt te snel” is een open brief aan Staatssecretaris van Dam, die een generieke fosfaatwetgeving heeft gemaakt. Hij is hiervoor op onderdelen al door de rechter teruggefloten, maar gaat in hoger beroep. Met deze open brief vraag ik hem om zijn beleid aan te passen.

Het was sinds 1989, dat ik vorige week Henk weer ontmoette. Het was een plezierig weerzien. Hoewel….. hij had wel slecht nieuws te melden. Hij had een boete gekregen van € 5.000. Daar was hij niet blij mee.

Wat was het geval. Onze wetgever constateerde dat er op de weg te vaak, te hard werd gereden. En dat mocht niet meer. Maar ze hadden niet de tijd en middelen beschikbaar om de overtreders te achterhalen. Daarom werd besloten dat ze iedereen, die van de weg gebruik maakte, maar te bekeuren. Dat is gemakkelijk en effectief. Dus ook Henk was de klos. Maar Henk was nu net een van degenen die lang geleden had besloten dat je op de weg niet te hard moet rijden. Want daar komen ongelukken van.

U zult wel denken, “dat kan niet waar zijn”. Maar het is toch zo.

Tja, meneer van Dam, wat vindt u hier zelf nu van.

Want het gaat natuurlijk niet over een snelheidsovertreding. Het enige wat klopt aan de bovenstaande anekdote is de onterechte bekeuring ….. en jawel, Henk bestaat echt.

Ik bezocht zijn melkveebedrijf in 1989 om hem te adviseren bij hun wens om over te schakelen naar een biologische bedrijfsvoering. Want dat is mijn werk. Ik zal u de details besparen, maar dat was in die periode echt geen gemakkelijke keuze. Zijn besluit om dit toch te doen kwam voort uit een oprechte zorg voor de milieueffecten van de melkveehouderij.

Gedurende de ruim 25 jaar heeft hij een bedrijfsvoering gehanteerd, waarbij hij de milieulasten tot het minimum heeft kunnen beperken. Zijn bedrijf voldoet ruimschoots aan de wetgeving voor de biologische productiemethoden. Daarin staat dat hij geen kunstmeststof mag gebruiken en dat hij maximaal 170 kg stikstof per ha uit dierlijke mest mag uitrijden. Henk gebruikt alleen mest van zijn eigen vee en hiermee blijft ruim binnen deze grens. Hiermee kom je maximaal bijna 64 kg P2O5 per ha en dat is 27,5 kg fosfor per ha. Algemeen mag worden aangenomen dat Henk deze hoeveelheid stikstof en fosfaat hard nodig heeft. Om zijn bodemvruchtbaarheid op peil te houden en voldoende voer te winnen voor zijn koeien. Er blijft simpelweg te weinig meer over om uit te spoelen.

Henk boert nog steeds. Over het algemeen met veel plezier. Maar begrijpelijk; nu even minder. En denkt inmiddels na over de bedrijfsovername door een van zijn kinderen. Kortom hij heeft het goed gedaan.

Henk reed dus niet te snel. Maar hij was er wel heel vroeg bij, om zijn bedrijf om te vormen naar een milieu-bestendig bedrijf. En dat is hij al sinds 1989. Hiermee is hij al mijlenver ver vooruit op hetgeen u met uw fosfaatwetgeving wilt bereiken. Hij is dan ook een mooi voorbeeld voor de vele bedrijven, die nu moeten nadenken over hun toekomst na de fosfaatwetgeving. Ondernemen met aandacht voor milieu en dierwelzijn, maar ook met voldoende rendement.

En u wilt hem bekeuren? Ga weg, zet die boete van Henk toch snel om naar een prestatiebonus van € 5.000.

 

Wilt u reageren:

Dat kan mail me met titel: - Open Brief aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.