Omschakelgroep gestart

Belangstelling onder melkveehouders om naar de biologische bedrijfsvoering om te schakelen groeit rustig maar gestaag. Dit blijkt uit de groeiende vraag om informatie.

 

Zo waren reguliere bezoekers aan Biovak waren actief op zoek naar informatie. In de afgelopen periode is de behoefte voor Omschakelingsplannen gegroeid. In de loop van dit najaar zullen de eerste omschakelaars uit deze groep, biologische melk kunnen gaan leveren.
Deze groeiende behoefte aan kennis en ervaring heeft ertoe geleid dat er in zowel Noord Holland en Friesland Omschakeling/Oriëntatie groep is gestart. Voor informatie over deelname aan een van de omschakelgroepen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Gedurende het jaar worden enkele bijeenkomsten gorganiseerd en komen de bedrijven regelmatig bijeen om kennis en ervaring op het terrein van omschakeling uit te wisselen. Alle facetten in de bedrijfsvoering komen hierbij aan de orde De bijeenkomsten worden gehouden bij de deelnemers of bij biologische collega’s in de omgeving.

Doelstelling is 2-ledig:

  • De omschakeling zo soepel mogelijk te laten verlopen, zodat hierdoor kosten bespaard kunnen worden.
  • De keuze bij oriëntatie om al dan niet om te schakelen, gebaseerd wordt op feitelijke informatie

Verwacht wordt dat de belangstelling voor omschakeling het komend zal zal blijven groeien. De markt voor biologische zuivel vraagt om meer melk, waardoor de prijs goed is. Nu de zuivelindustrie bereid is om in de omschakelperiode al een bijdrage te geven om de kosten voor omschakeling te beperken is een grote hobbel weggenomen.