Demonstratie Mechanische Ridderzuringbestrijding in Friesland

Op 29 september organiseert Ekopart een informatie- en demonstratiebijeenkomst over de mechanische bestrijding van Ridderzuring

Het programma ziet er als volgt uit:

Locatie: Melkveebedrijf van Siebe Anema, Hollandiastraat 134, 8517 HK Scharsterbrug. 
Opening : 10.30 uur.

  Programma

- De Ridderzuring
- Aanpak op de boerderij: Siebe Anema
- Achtergrond robot: Dhr. F van Evert, PRI- Wageningen UR
 

Lunch
 

In het land

- Uitleg over de werking van de machine en 

   demonstratie in de praktijk:

 

Sluiting  14.30 uur


 

 U bent van harte welkom op deze bijeenkomst. De kosten bedragen € 25,= per persoon

U kunt zich opgeven door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Telefonisch aanmelden mag ook 06-26518701

(Voor de leden van de studiegroep Biologische Melkveehouderij Friesland en de omschakelgroep Biologische melkveehouderij Friesland e.o is deze bijeenkomst gratis)

 

 

Ridderzuring in grasland is een van de lastigste onkruiden om zonder chemische bestrijdingmiddelen in de hand te houden. Uit ervaringen binnen de biologische landbouw en bij natuurbeheer wordt de aanwezigheid en ontwikkeling van dit onkruid in grasland als een knelpunt ervaren.
Incidenteel optredende planten kunnen met de hand worden bijgehouden, maar als er veel op een perceel zijn kost dit enorm veel tijd en inzet.

Ook Joost Samsom merkte dat de handmatige bestrijding niet vol te houden was. Joost is een biologische melkveehouder in Wilnis (Utr.) en zag hierin een uitdaging, om een mechanische oplossing te vinden voor dit probleem. Hij is, in samenwerking met Frits van Evert van Plant Research Institute van Wageningen UR, reeds enkele jaren bezig om een robot te ontwikkelen, die ridderzuringplanten zowel weet te vinden (detecteren) als deze mechanisch te verwijderen. Dit doet hij door de wortel uit te frezen.

Na enkele jaren experimenteren zijn de eerste prototypen (RUUD) voldoende ontwikkeld om in de praktijk te demonstreren. Op deze dag worden de machines in de praktijk gedemonstreerd en kunt u hen aan het werk zien.  U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. U kunt de "flyer Ridderzuringrobot" hier downloaden.