Opdrachtgevers

Eko Holland geeft prognose melkprijs

Eko Holland Melk op Maat, de leveranciersvereniging van Biologische melkveehouders in gestart met het publiceren van een prognose van hun melkprijs.

Hiermee willen ze inspelen op de behoefte om meer inzicht te bieden in de ontwikkeling van de prijsvorming van biologische melk in Nederland. De melk van Eko Holland wordt vrijwel geheel afgezet in Nederland.

De prognose voor januari 2020 is:

  • Biologisch:                       € 50,15
  • Biologisch Dynamisch:    € 57,10

De prijzen gelden bij een jaarleverantie van 500.000 kg met 4.41% vet en 3.47% eiwit. De prijs is inclusief toesalgen voor kwaliteit/kwantiteit , maar exclusief eventuele programmatoeslagen.

De prijs van biologische melk moet in de toekomst de meerkosten van de aanvullende voorwaarden van Natuurweide kunnen opvangen. Deze aanvullende voorwaarden worden door vrijwel alle zuivelafnemers onderschreven. 

In de praktijk is er ook een behoefte aan een betere vorm van het publiceren van de melkprijs. Uit een vergelijking van de gemiddelde garantieprijs van Friesland Campina gemiddelde uitbetaalde melkprijs blijken grote afwijkingen voor te komen. 

2. Garantie uitbetaling Bio 2012 heden