Biologisch boeren bedreigt door ganzen

 

Veel bedrijven schakelden om naar een biologische bedrijfsvoering, waarbij natuurpercelen helpen om het bedrijf te extensiveren. Maar voor Sjoerd Brandsma, Paul Wagenaar en Simon den Hartogh blijkt er een lastige situatie te zijn ontstaan. Ze hebben enorm veel last van overzomerende ganzen. Deze zijn in staat om het gras tot in juli/augustus kort te houden.

Wat overblijft is oneetbaar voor het vee doordat het besmeurd is met uitwerpselen. Het tekort aan voer moet worden aangekocht. Dat is een dure kwestie.  Natuurland gehuurd van natuurorganisaties valt hier buiten de schadevergoedingsregelingen. De schade komt voor een groot deel voor eigen rekening.
“Al of geen schadevergoeding…. wat er niet is kan je niet kopen” zegt Sjoerd Brandsma. Bedrijven zijn, bleek het afgelopen jaar, lang niet in alle gevallen in staat om goed  “biologische kwaliteit” veevoer aan te kopen. Een verbetering is niet snel te verwachten, omdat er van een verlichting van de ganzendruk de komende jaren geen sprake lijkt. Dit constateerde Sjoerd ook en dat is voor hem reden om te overwegen weer gangbaar te gaan produceren.

Download hier het artikel dat in Ekoland van juli is geplaatst.  

Hebt u ook veel hinder van de ganzen, smienten en eventueel ander wild en dreigt u daardoor in de problemen dreigen te komen meldt dit via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of bel 06-26518701